EDN izjava Doula solidarnosti i podrške

Europska mreža doula ujedinjena je i snažna u svojoj solidarnosti i podršci doulama iz Ukrajine, Rusije i cijelog svijeta.


U naredna tri mjeseca trebalo bi roditi oko 80.000 Ukrajinki, a od početka rata u Ukrajini je već rođeno više od 15.000 beba. Ukrajinske doule podržavaju žene unutar ratne zone i žele nastaviti podržavati ukrajinske majke u zemljama u kojima su našle utočište. Europske doule solidarne su, nudeći svu moguću potporu ranjivim majkama izbjeglim u svojim zemljama.
EDN ima za cilj skrenuti pozornost medicinskim, socijalnim i vladinim institucijama diljem Europe, te humanitarnim agencijama, da je doula podrška koju nudimo iznimno vrijedna podrška ženama tijekom trudnoće, poroda i nakon poroda, posebno u ovim okolnostima.


O krizi
Želimo da za žene u zonama sukoba i koje bježe iz njih, a koje nisu u stanju pružiti svojim bebama i obiteljima budući život o kojem su sanjale, razmotrite kroz što prolaze:
-Zarobljene trudnice i majke bez hrane, vode, medicinskih potrepština, komunikacije, grijanja ili svjetla; dok se neprestano boje za svoj život, život svojih najmilijih i svoje dijete ili djecu: uskoro ili nedavno rođeni.
-Trauma odvajanja od svojih voljenih partnera, obitelji i prijatelja i gubitak mreže podrške; strah da ne znaju hoće li ih ikada više vidjeti i ako vide, u kojem stanju.
-Ogroman utjecaj svega što su ikada poznavali uništen je ili promijenjen do neprepoznatljivosti.
-Problem i zbrka nerazumijevanja ili razumijevanja od strane onih oko njih u najranjivijim trenucima potrebe tijekom trudnoće, rođenja i majčinstva, povećavajući iskustvo gubitka i izolacije.
Ukrajinske doule nedavno su dale svoju iskrenu izjavu ljubavi i kako čine razliku u ratom razorenoj Ukrajini tijekom ovog Svjetskog tjedna doule 2022. Europska mreža doula nudi učiniti sve što je u njenoj moći kako bi omogućila ljudsku i humanu podršku koju nudimo doule. onima kojima je najpotrebnje.

O prijedlogu
Izbjegle ukrajinske doule žele pružiti svoju podršku Ukrajinkama, idealno bi bilo osobno, u zemljama u kojima su izbjegli. Ili, ako se fizički ne nalaze u blizini tih trudnica, rodilja ili novopečenih majki, putem audio ili video zapisa. Ono što im je potrebno je da ključne vladine zdravstvene i socijalne ustanove, humanitarne organizacije i same Ukrajinke budu svjesne svoje prisutnosti i uloge te da se s njima mogu povezati.
Zajednica rađanja, uključujući La Leche League International i Infant Feeding Support for Infant Feeding Support for Refugee Children, dinamično je reagirala na trenutnu situaciju prijevodima ključnih resursa na ukrajinski. Debra Pascali-Bonaro, doula akademkinja, autorica i filmska redateljica okupila je ogroman niz resursa dostupnih ovdje za ‘Kako možemo pomoći Ukrajini?’, kako je predstavljeno u Midwifery Today. Doule diljem Europe aktivno pridonose i distribuiraju te resurse te povezuju svoje mreže podrške kako bi pomogli majkama i djeci.


O doulama
Doule su prastari fenomen, no o njima se malo zna, a u današnje vrijeme često ih se pogrešno shvaća. Doule nude dobrotu, ljubav i utjehu onima na raskrižju života: u majčinstvu, tijekom prijelaza koji mijenjaju život, kao što su pubertet, menopauza, tuga i razdvojenost, a također i nakon smrti.
Njihova je uloga slušati bez prosuđivanja, informirati o dostupnim opcijama bez pristranosti i povezati ljude sa specijaliziranim stručnjacima, mrežama zajednice i resursima koji im najviše mogu pomoći. Većina doula radi unutar zajednice rađanja. Cochrane izvješće o kontinuiranoj podršci ženama tijekom porođaja (2017.) jasno opisuje dobrobit doula tijekom poroda.
Dok su Mary Seacole i Florence Nightingale nastojale unijeti svoje suosjećanje kako bi poboljšale dobrobit muškaraca kojima je potrebna u njihovo vrijeme, mi doule nastojimo prenijeti svoje suosjećanje prema ženama kojima je potrebna u naše vrijeme.


O podršci doule za ranjive populacije
Brojne doula organizacije već nude posebnu obuku za doule kako bi im pomogle u podršci ranjivim i traumatiziranim ženama, što je tema također predstavljena na online konferenciji EDN2020. Dvije članice EDN-a iz Ukrajine i Njemačke održavaju zoom na Doula Care for Ukrainian Refugees, na engleskom i njemačkom jeziku, 9. travnja 2022. Naš član EDN-a, Doulas Without Borders, neprofitna je organizacija posvećena podršci ranjivim ženama u raznim situacije.
Doule smatraju da sve one koje rađaju to trebaju činiti s poštovanjem i bez straha, bez obzira na njihov položaj u društvu. Nažalost, trenutna kriza nije nova, s procjenjuje se da je sredinom 2021. godine diljem svijeta bilo 84 milijuna prisilno raseljenih osoba (UNHCR).


O podršci doule tijekom poroda
Čak i unutar stabilne populacije, sustavni problemi mogu ugroziti osjećaj tjelesne i emocionalne sigurnosti koji je potreban tijekom rađanja kako bi se smanjilo pokretanje hormonskog ciklusa strah-napetost-bol. Kao što Cochrane izvješće navodi, kontinuirana prisutnost doule ne donosi nikakvu štetu, već benefite, nešto što je već utvrđeno u ranim studijama 1960-ih. Kao što je dr. John Kennel rekao: ‘Da je doula droga, bilo bi neetično ne koristiti je’.
Doule diljem svijeta već su pokazale svoju snagu, otpornost i fleksibilnost dok su podržavale žene tijekom pandemije koronavirusa, unatoč tome što je njihova prisutnost pri rođenju često odbijena. Emocionalna podrška može se ponuditi na daljinu, iako se utjeha i povezanost osobnog kontakta nikada ne mogu premostiti radom na daljinu.


O EDN-u
European Doula Network je neprofitna organizacija koja je osnovana 2011. godine s ciljem povezivanja doula organizacija diljem Europe koje dijele zajednički etički kodeks (preveden na brojne jezike). EDN se trenutno sastoji od 33 članice doula udruga i organizacija za obuku doula iz 19 različitih zemalja, uključujući Ukrajinu i Rusiju, kao i pogranične zemlje.
Temeljne vrijednosti naše organizacije su: povezivanje, informiranje, podrška i smatramo da je ovo ključni trenutak u kojem možemo obavijestiti cijelu Europu o našoj misiji, s ciljem da dopremo do žena koje trebaju sigurnost koju donosimo i osjeti snagu naše dobrote i ljubavi.


Glavni organizatori EDN-a,
Debbie Mitchell, Maria Andreoulaki, Anita Budak