Izjava o kućnim porodima u Hrvatskoj

Članice Hrvatske udruge doula ne podržavaju porode koji nisu asistirani kompetentnom medicinskom podrškom.

Kompetentna medicinska podrška u kućnim porodima uključuje licencirane primalje za kućne porode, koje trenutno ne postoje u RH.

Primalje koje nisu kompetentne za vršenje poroda kod kuće a imaju želju baviti se tim poslom treba educirati i licencirati. Jasno je da postoji tržište za takve usluge a takvo tržište koje nije regulirano ostavlja veliki prostor za djelovanje onih koji nisu dovoljno educirani niti kompetentni da obavljaju takve usluge.

Hrvatska udruga doula zadnjih 10 godina radi na podizanju standarda rađanja i pružanja doula podrške u Hrvatskoj. U tih 10 godina borimo se s predrasudama da su profesionalne doule zagovarači kućnih poroda i da smo kao profesija usmjerene na prirodni porođaj. Doule su usmjerene na majčino iskustvo i dobro sjećenje te integraciju poroda kao ključnog životnog događaju u životu majke. Doule nemaju preference prema vrstama poroda, doule podržavaju jednako sve mogućnosti u porodu ovisno o majčinom zdravstvenom i mentalnom stanju. Doule nisu aktivisti za kućne porode no reguliranje kućnih poroda i educiranje primalja za kućne porode mi kao Udruga podržavamo. Podržavanje kućnih poroda pod svaku cijenu koju primjećujemo kod kolegica koje nisu pod našom organizacijom odražava osobni stav koji je obojan osobnim traumama i problemima s autoritetom ili jasnom namjerom za financijsku dobit.

U namjeri da pomognemo trudnicama koje žele ostvariti porod kod kuće napisale smo mali vodič koji im može pomoći da same odluče da li je kućni porod za njih i da li su primalje koje su kontaktirale na potrebnoj razini kompetencije.

https://rb.gy/glg8o