Program Udruge

Na radionici “Ljudska prava u porodu” trudnice imaju priliku naučiti o društvenom, emotivnom i fizičkom položaju žene u porodu u našem sustavu i kako fokus vratiti na sebe kao aktivnog sudionika rađanja.
Edukacija koja je cijelovita u informacijama o porodu, koja uključuje sve aspekte od fizionomije, preko praksi koje su znanstveno dokazano korisne do emotivnog stanja rodilje ali i njene okoline i na kraju načina komunikacije sa medicinskom i ostalom podrškom je najbolja priprema za porod. Tako osnažene žene imaju mogućnost ostvariti dobro porođajno iskustvo i ući u majčinstvo na dobrim temeljima.
 
Voditeljice doule Anita Budak i Katarina Škudar, obe majke tri djevojčice otvoriti će vam mnoge nove mogućnosti koje samo treba uzeti i potaknuti na odbacivanje tradicionalnog viđenja poroda.
 
Radionica se održava od listopada 2015. a do sada su radionicu pohodile nekoliko stotina trudnica i njihovih partnera diljem Hrvatske.
U proljeće 2019. sa radionicom smo posjetile i Beograd te se naša misija osnaživanja žena u porodu raširila i preko granica RH.
 

Više o programu te video klipove možete vidjeti ovdje.

Profesionalni vijek djelovanja doule u prosjeku je tri godine. Mogli bi reći da je burn out doula ogroman, no burn out svih porođajnih radnika je velik. Dio problema prebrzog izgaranja doula je što je u opisu posla najzastupljeniji emotivni rad. Želite biti doula? Razmislite koliki su vam kapaciteti u visokostresnim i visokoemotivnim situacijama, jer svaki porod je takav. Emocije i stres dolaze sa svih strana u porodu: od rodilje, od njene obitelji, od medicinskih djelatnika koji preuzimaju odgovornost na sebe. Doula u takvoj situaciji mora znati da je njen zadatak osigurati prostor za majčine emocije i održavati atmosferu što je moguće mirnijom. To uključuje i situacije kada doula osjeća nepravdu na svojoj koži. Svjesno i svojevoljno ulazimo u rađaone stavljajući na prvo mjesto majku i njeno iskustvo poroda. Svoje emocije, traume, uvjerenja i iskustva ostavljamo pred vratima. Svoj ego ostavljamo doma.

U visokoemotivnim situacijama poroda svašta je moguće doživjeti kada ste doula. Moguće je naći se na prvoj liniji bijesa agresivnog, prestrašenog partnera koji je spreman u svojoj nemoći na sve. Moguće je naći se u rodilištu u smjeni koja je par sati prije doživjela tragičan ishod trudnoće i moraju nastaviti raditi s vašom rodiljom, kao da se ništa nije desilo. Moguće je da rodilja upadne u duboku krizu i treba vašu potpunu prisutnost - svaki udah i izdah, satima. Sve te situacije su ljudske i razumljivo proizvode tenzije, strah i ponekad očaj. Doule moraju svoje iskustvo situacije u kojoj se nalaze staviti sa strane i sagledati aspekt majke: Kako će ona pamtiti ovo? Da li ona uopće primjećuje sve što vaša osjetila percipiraju ili je ona zauzeta svojim doživljajem? Da li ona ima kapaciteta trenutno za još više stresa?

Da bi doule mogle održati takvu smirenost iz poroda u porod nužno je raditi na tome što su doživjele svaki put. 

Zato smo pokrenule Program supervizije i spriječavanja burn-out sindroma unutar Udruge za sve doule koje odlaze na porode. 

Kako će ona pamtiti ovo? - pitanje koje je od najveće važnosti douli koja ulazi na porod. S tim pitanjem kao doule živimo I takav pogled se prelije s vremenom I na sve sfere života doula. Gledajući svijet oko sebe kroz prizmu podrške odlučile smo pokrenuti podcast s tematikom ženskog iskustva. Gošće našeg podcasta biti će žene s zanimljivim osobnim pričama na temu poroda, trudnoće, partnerstva, majčinstva, rastave, prijateljstva, seksualnosti I još mnogo toga.

Podcast vodi naša doula Anita Budak I možete ga pratiti na našem YouTube kanalu Hrvatska udruga doula. Nove epizode izlaze ponedjeljkom.

The experience of pregnancy and giving birth in a different country can be rather difficult and sometimes even frightening to deal with, especially if you are a first time parent. Navigating through the system of your new country and having a different cultural view on pregnancy and birth from the locals can be very frustrating. And when you dont have your family and friends close it can be even harder.

No alt text provided for this image

In our experiance supporting expats during birth in Croatia - language is a huge barrier for the birthing mothers. In most hospitals medical staff does not speak English in a level that would be needed to create a safe environment for the birth. Lack of understanding what is happening in a birth is challenging even if you speak the local language. During birth our brain responds better to our mother language. Often, doulas in these situations serve the role of a translator (witch is not ideal, but necessary). Language is a problem not only in birthing rooms, there is a lack of programs in English for educating pregnant women about birth in this country.

We have decided to give a possibility for expats in Croatia to prepare for birth in English. It is a needed class about birth and its physiology, but also an inside look to the routines, practices and type of communication in Croatian birthing rooms.

Childbirth preparation happens at every level from mental, emotional and physical and for some even spiritual. Pulling from a wide body of knowledge and information we have created a one of a kind class and experience to fit each person/group. Of course, there are specific aspects you can count on learning. We have created four modules in four weeks in total of 8 hours in our Birth Preparation Class:

1st MODULEPhysiology of Birth, What to do when birth starts?Plan A birth

2nd MODULEBirth in Croatia, navigation through system

3th MODULE: Prepare for the unexpected. Plan B birth, Plan C birth...

4th MODULE: Life with Newborn

No alt text provided for this image

We use mindful awareness, breathing techniques, open discussions, story and art in various ways to help you understand yourself and your personal journey in a different and exciting way.

This is very unique experience for each individual. We highly encourage you to bring your primary support person, whether it is your husband, partner, doula, mom, dad, sibling or friend.