Ljudska prava u porodu

Ljudska prava u porodu je besplatna radionica za trudnice i njihove partnere koja nije trudnički tečaj već spoj zdravstvenog i građanskog odgoja usmjerenog na porod. Radionica se od 2015. održava redovito svaka 4-6 tjedana a kroz radionicu o ljudskom pravima smo informirale i osnažile preko 1200 ljudi. Brojimo 70 radionica održanih većinom u Zagrebu, ali i u Rijeci, Zadru, Puli, Karlovcu, Zaboku, Osijeku pa i u Beogradu.
 
Radionica sa svoje dvije voditeljice, Katarinom Halapir i Anitom Budak ostvarila je status MUST GO radionice za trudnice u Zagrebu.
Na radionici “Ljudska prava u porodu” trudnice imaju priliku naučiti o društvenom, emotivnom i fizičkom položaju žene u porodu u našem sustavu i kako fokus vratiti na sebe kao aktivnog sudionika rađanja.
Edukacija koja je cjelovita u informacijama o porodu, koja uključuje sve aspekte od fizionomije, preko praksi koje su znanstveno dokazano korisne do emotivnog stanja rodilje ali i njene okoline i na kraju načina komunikacije sa medicinskom i ostalom podrškom je najbolja priprema za porod. Tako osnažene žene imaju mogućnost ostvariti dobro porođajno iskustvo i ući u majčinstvo na dobrim temeljima.
 
Radionica se održava uživo.
 
 
 
Voditeljice doule Anita Budak i Katarina Halapir, obje majke tri djevojčice otvoriti će vam mnoge nove mogućnosti koje samo treba uzeti i potaknuti na odbacivanje tradicionalnog viđenja poroda.
 
 

POČETCI PROJEKTA

Građanska akcija “Ljudska prava u porodu” zamišljena je kao poticaj trudnicama da se ohrabre i traže veće slobode u rađaonama. Za početak akcije snimile smo 10 video klipova sa različitim korisnim informacijama o trudnoći, porodu i babinjama.
Osmislile smo besplatne radionice za trudnice na kojima razgovaramo o praksama u bolnicama i kako iskomunicirati sa osobljem bolnice svoje želje na porodu.
Za majke sa traumatičnim iskustvima poroda održavale smo grupe podrške pod vodstvom psihoterapeuta.

Ova građanska akcija provedena je zahvaljujući financijskoj podršci Regionalne zaklade za lokalni razvoj “Zamah” u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Radionicu Ljudska prava u porodu zbog velikog interesa održavamo i nakon završetka akcije jednom mjesečno u suradnji sa udrugom PUŽ.