Iskustva majki

"Važnost doule za mene je prije svega u emocionalnoj podršci. Kada sam razmišljala o angažiranju doule brinulo me kako ću se u tako kratkom roku povezati sa ženom koju nikad nisam vidjela, i bez srama se prepustiti u trenucima poroda koji nisu baš najugodniji. Moj najveći strah je bio da ću se pogubiti u moru emocija i boli, te da ću tokom poroda pristati na svakojake intervencije koje nisam željela. Zbog toga mi je bila potrebna "desna ruka", a moja doula bila mi je podrška u svim segmentima. Svakako bih preporučila svim trudnicama da angažiraju doulu!"
Ines P.
Zagreb
"Doulu sam angažirala u drugoj trudnoći, nakon dubokih trauma s prvog poroda. Bila je neiscrpan izvor informacija, prepuna vjere da moje tijelo, unatoč takvom prijašnjem iskustvu i strahovima, može iskusiti prirodan porod. Pomogla mi je da iz stanja uznemirenosti pređem u stanje mira i sigurnosti, a njena vjere u mene najviše mi je značila!"
Sanja D.
Pula
"Željela sam imati stručnu podršku, emocionalnu i fizičku, prilikom poroda te me to potaklo da potražim doulu. Moja očekivanja su bila u potpunosti ispunjena, a doživljaji trudova kod kuće i kasnije podrška doule u rađaonici, prilikom poroda, ostali su mi u neizbrisivom sjećanju. Informacije koje sam dobila prije poroda, te tehnike koje mi je moja doula pokazala iznimno su mi olakšale trudove i porođaj i osjećala sam se podržanom i osnaženom u tim zahtjevnim i bolnim trenucima. Teško je riječima opisati tu ogromnu fizičku i emocionalnu podršku- fizičku u smislu ublažavanja bolova prilikom trudova te učenje prihvaćanja i nošenja s boli na jedan novi način, uz nezaobilazno disanje, i emocionalnu u smislu podržavanja moga izbora poroda. Iskustvo poroda s doulom preporučila bih svakoj ženi!"
Anja M.
Zagreb
"Željela sam početak svojeg prvog poroda odraditi u miru svojeg doma, doći u rodilište samo na izgon i tako izbjeći sve medicinske intervencije te odmah krenuti sa dojenjem- dosta ambiciozan plan! Ostati dugo kod kuće bilo je lakše izvesti uz doulu koja dobro prepoznaje stadije poroda, smiruje eventualnu paniku i zna tehnike kako olakšati bolove tokom trudova. Moja doula bila je uz mene svaki trud, a bilo ih je mnogo! Pustila me kada me trebalo pustiti, vodila kada me trebalo voditi. Moj partner je također bio s nama, ali ipak smatram da je ženska podrška u tim trenucima ključna. U samoj rađaoni nije bilo moguće imati pratnju dvije osobe pa je sa mnom bio partner, ali doula nam je bila podrška iz čekaonice putem mobitela i olakšala nam i taj finalni dio poroda, kao i cijeli boravak u bolnici do odlaska kući. Uopće ne znam kako bi moj porod izgledao da svoju doulu nisam imala na speed dial-u! Umanjila je moj strah od nepoznatog, od boli i bojazni kako ću sve to podnijeti, dala mi je jasne odgovore bazirane na činjenicama i razriješila sve moje nedoumice. Angažiranje doule najbolja je odluka koju sam donijela tokom trudnoće!"
Maja K.
Zagreb
"Željela sam što neometaniji porod, te da se slušaju i uvažavaju moje potrebe i želje tijekom i nakon poroda. Priželjkivala sam uza sebe osobe od povjerenja, koje, uz znanje i razumijevanje fiziologije porođaja, posjeduju i vlastito pozitivno iskustvo poroda zbog kojeg procesu rađanja mogu pristupiti s istinskom vjerom u njega, s ljubavlju i mirom. Riječima se teško da opisati koliko mi je mirno prisustvo doule pomoglo tokom mog dugog i sporog prvog poroda- u trenucima kada bi se kod ostalih počeli prikradati strah i sumnja, njen bi duboki mir i vjera u sam proces poroda i moje tijelo vraćali taj isti mir, strpljenje i vjeru meni i ostalima. Zahvaljujući njenom prisustvu moj je porod tekao svojim prirodnim tokom bez medicinskih intervencija, a moje je potrebe, čak i kada ih sama nisam jasno vokalizirala, ona znala prepoznati i nenametljivo mi pružiti podršku. Uistinu nemam dovoljno riječi hvale- moja doula odigrala je ogromnu ulogu u tom najosnažujućem iskustvu mog života zahvaljujući kojem smo beba, suprug i ja imali najljepši mogući početak zajedničkog života. Doulu bih od srca preporučila svakoj trudnici kao podršku i tijekom i nakon poroda."
Emina S.
Pula
"Željela sam roditi kod kuće i ostvariti siguran i ugodan porod u vlastitom domu, a uz dodatno prisustvo doule osjećala sam se smireno prije, za vrijeme i nakon poroda. Nisam bila sigurna hoću li znati kada porod krene, kako ću se nositi sa boli i još puno sličnih misli, no moja doula pomogla mi je otkloniti sve strahove i brige, odgovoriti na sva moja pitanja i objasniti mi detalje oko poroda o kojima ništa nisam znala...I još više od toga- dala mi je pogled u ljepotu i "čaroliju" poroda! Za vrijeme poroda pomagala mi je kod nošenja s bolovima, dizala moje samopouzdanje, ali ne samo moje, već i suprugovo. Ne mogu zamisliti svoju trudnoću i dolazak svog djeteta na svijet bez moje doule i preporučila bih svakoj trudnici da si osigura takvu podršku."
Ana K.
Zagreb
"Prisustvo doule je od velike važnosti jer ona pruža ključne informacije, podučava, i uz tebe je tokom trudnoće i poroda kao moralna i psihička podrška. Bojala sam se nepoznatog, no uz moju doulu osjećala sam se sigurno, pa nije bilo mjesta za strah te je porod prošao točno onako kako sam zamišljala. Moja očekivanja su bila ispunjena- doula mi je pomogla savladati sve brige."
Ines F.
Zagreb
"Moja doula bila je uz mene u najtežim i najljepšim trenucima tokom poroda, ohrabrivala me i podsjećala da ja to mogu i da mi super ide! Željela sam kroz porod proći bez intervencija i doula mi je itekako pomogla da to ostvarim. Bila je uz mene, i svakoj bih trudnici preporučila iskustvo poroda uz doulu."
Sara Š.
Pula
"Sa svojom doulom sam se osjećala opušteno tokom poroda, ali i prije, kada su me zadržali u bolnici. Kada je porod krenuo bila sam dugo u predrađaoni, no nisam se osjećala usamljeno jer je moja doula bila sa mnom u vezi preko telefona, i na sve me unaprijed dobro pripremila. Bilo mi je vrlo važno što sam ju tokom trudnoće mogla u bilo kojem trenutku nazvati- čim bih čula njen smiren glas odmah bi me prošla panika. Svima govorim da sam imala podršku doule i kako je to sjajno!"
Maja M.Č.
Zagreb
"Željela sam imati podršku žene koja je prošla kroz porod i koja će me umiriti budem li naišla na neku prepreku tijekom trudnoće i poroda. Moja su očekivanja bila ispunjena- uz umirujuću energiju moje doule osjećala sam se sigurno, spokojno i zaštićeno. "
Sanda B.
Rovinj
"Nakon prvog poroda ostala su razmišljanja vezana za ispravno disanje, maksimalno opuštanje i koliko je to moguće tokom poroda, jer sam svoj prvi porod provela u grču i na kraju morala roditi carskim rezom. Sa svojom doulom poradila sam na disanju, te tehnikama kako da ostanem što više smirena i opuštena…Na drugom porodu, nakon 15 sati, uspjela sam roditi prirodno i mojoj sreći nije bilo kraja- uspjela sam ono što sam najviše priželjkivala! Svaka konzultacija sa doulom je itekako pozitivna, bila velika pomoć i podrška u održavanju balansa kroz razne situacije kroz sam porod, od samog početka."
Ana D.
Zadar
"Najvažnije što mi je pružala moja doula bio je razgovor, činjenica da je uz mene žena koja je već kroz sve to prošla i što u točno određenom trenutku zna što treba napraviti. Moj najveći strah bio je da ću svu tu bol morati proći sama. Svima sam rekla da je angažiranje doule nešto najbolje što žena može učiniti za sebe i svoje dijete!"
Lidija P.K.
Zagreb
"Moja doula ulijevala mi je sigurnost i svoju je smirenost prenijela na mene, jer sam se brinula kako će proći porod i da li će sve biti uredu s bebom. I prije poroda, kod lažnih trudova, pomogla mi je savjetima kako da sve prođe što bezbolnije. Ne mogu zamislit kako bi sve prošlo bez podrške doule!"
Arijana M.
Samobor
"Htjela sam pored sebe nekoga uz koga ću se zaista osjećati skroz opušteno, nekoga tko zna kroz što prolazim i tko će biti uz mene na tom putu kao najbolja prijateljica. Nisam imala posebnih strahova ni očekivanja, a moja doula je samo svojom pojavom pripomogla da se brige koje su se možda i tokom poroda javljale netragom nestanu. Bila je to najbolja podrška koju sam ikada dobila. Moj porod uz doulu bilo je oslobađajuće iskustvo, osjećaj kojeg apsolutno nikada ne želim zaboraviti."
Ivana D.
Pula
"Ovo mi je bio prvi porod i moj najveći strah proizlazio je iz neznanja- imala sam osjećaj da neću znati prepoznati trud, da neću znati kako pravilno disati i kako tiskati...Željela sam nekoga kraj sebe tko je prošao kroz to iskustvo, i tko poznaje proces poroda. Moja doula mi je svakako pomogla savladati te brige. Sjećam se da mi je rokom poroda često govorila kako zna kroz što prolazim i tada sam znala da je sve OK. Njena pomoć pri ublažavanju bolova pred kraj poroda, fizičkim pritiskom na zdjelicu, bila je nezamjenjiva! Preporučila sam svoju doulu i svima govorim da je to podrška koja jednostavno ne može doći od strane partnera, i da prisustvo doule stvara ljepšu atmosferu rađanja."
Kristina N.
Zagreb
"Imati na porodu uza sebe nekoga tko ne paničari i zna smiriti i ublažiti trudove je sjajno! Nije bilo straha, znala sam više-manje što očekivati, ali htjela sam moralnu podršku nekog neutralnog tko će biti na mojoj strani. Moja doula bila je brižna i puna razumijevanja. Veliko joj hvala na svemu!"
Ana P.K.
Primošten
"Odlučila sam angažirati doulu kako bi me smirila svojim iskustvom i objasnila mi proces poroda sa stručnog aspekta. Bojala sam se nepoznatoga bez obzira na svu informiranost, kao i da se neću moći opustiti u ključnim trenucima. Moja mi je doula puno pomogla prije samog poroda, odgovarajući na moja brojna pitanja i smirujući me, te za vrijeme samog poroda, jer je, u toj pomalo ekstremnoj situaciji koja ti se ne događa svaki dan, bila moja poveznica sa vanjskim, 'normalnim' svijetom, nasuprot bolnice i tog 'umjetnog' okruženja. Svakako je pomoglo i to što je uz svu svoju toplinu i smirenost bila vrlo snažna i sigurna u sebe i ono što radi, a to puno pomaže rodilji da se opusti. Smatram da ne postoji nijedan razlog zbog kojeg svaka trudnica ne bi trebala angažirati doulu!"
Kristina W.
Zagreb
"Moj najveći strah bio je da ću biti sama na porodu. Znam da je posao doule biti dostupna uvijek i za sve što trudnici treba, ali oduševila me činjenica da je to doista tako funkcioniralo sa mojoj doulom! Na svako moje pitanje, ma koliko glupo bilo, uvijek je imala iscrpan odgovor pun razumijevanja. Svima savjetujem da imaju doulu na porodu jer je to najbolja stvar koju mogu napraviti za sebe."
Ivana Ž.
Zadar
"Bilo mi je važno da na porodu imam pored sebe nekoga tko će mi biti podrška i tko će znati reagirati u svakoj situaciji, netko tko mi je blizak a da nije iz kruga obitelji tko strahuje za mene, već netko pozitivan i smiren. Najvažniji aspekt podrške moje doule za mene je bio način na koji se brinula o meni i mojoj bebi prije, za vrijeme i nakon poroda. Vidjelo se da to radi iz ljubavi, i ta količina brige za nas jednostavno me osvojila. Uz nju sam bila bezbrižna."
Antonija Š.
Zagreb