Doula mentorice

Uloga doule mentorice je da novoj douli bude podrška kroz prve sastanke sa klijentima kao i prve porode. Doula mentorica će kroz razgovor i savjetovanje novoj douli pružiti lakši ulazak u posao doule i moći će pružiti evaluaciju početnih iskustava. Nova doula mora preuzeti odgovornost da se javlja svojoj mentorici i na njoj je da pokuša iskoristiti najviše što može od tog odnosa.

Doula mentorica upoznaje svoju štićenicu kroz duboki razgovor o osobnim razlozima postajanja doule. Nakon svakog sastanka nove doule sa klijentom a pogotovo nakon poroda nova doula se javlja svojoj mentorici da dogovore sastanak da prođu kroz to novo iskustvo i odrade sve očekivane i neočekivane emocije koje su se javile tokom rada sa klijenticom.

Nakon nekoliko iskustava poroda koje je nova doula imala uz podršku mentorice završava se mentorstvo finalnim sastankom gdje mentorica daje pregled njenog rasta i razvoja kroz mentorstvo.

TKO SU DOULE MENTORICE?

Doula mentorica je tu da podupre i vodi novu doulu u djelotvornom istraživanju njezine uloge putem postavljanja pitanja, rasprave i razmišljanja o njenom radu. Doula mentorica će nastojati pomoći novoj douli na njenom putu prema tome da bude najbolja doula koja može biti.

Sve naše doula mentorice zadovoljavaju sljedećim uvjetima:

 • članica Hrvatske udruge doula
 • kao doula prisustvovala je na najmanje dvadeset poroda i barem dvije godine radi kao doula
 • u potpunosti razumije Etički Kodeks i Standarde prakse
 • ne osuđuje, savjesna je i fleksibilna
 • nudi konstruktivnu povratnu informaciju, kako pozitivnu tako i negativnu za svako doula iskustvo nove članice
 • nudi kreativne prijedloge za poboljšanje i učenje
 • potiče introspekciju
 • vodi bilješke o raspravama, kontaktima, intervjuima i zaključcima
 • može tražiti podršku svojih kolegica Doula Mentorica
 • osigurava povjerljivost podataka

CIJENA MENTORSTVA

 • Cijenu mentorstva samostalno određuje doula mentorica.
 • Nova doula sama bira mentoricu, a mentorica zadržava pravo ne prihvaćanja mentorstva ukoliko ima već više doula koje mentorira

MENTORI

Anita Budak

U mom životu ništa nije imalo toliko pozitivan utjecaj kao podrška žena koje su me okruživale. Za mene biti doula nije samo ograničeno na porođajnu godinu žene, nego na čitav život i sve situacije u kojima se nađemo na našem putu. Biti u prilici pomoći novim doulama da naprave prve korake i bodriti ih putem je smisao doula zajednice i moj veliki ponos. Veselim se svim novim doulama koje ću mentorirati i nadam se da ću biti dostojna vašeg povjerenja.

Dora Kolačko

Smatram da je međusobna podrška koju si žene daju zapravo jedna od najmoćnijih podrška na svijetu. Moja želja je biti tu uz tebe, lagano ti čuvati “leđa”, u potpunosti te pustiti da izgradiš sebe kao doulu uz moju malu pomoć i potpunu podršku. Znam koliko je bitno imati nekoga uz sebe, a isto tako znam i koliko je teško kad se sama moraš nositi sa emocijama i poteškoćama ovog predivnog poziva. Kao tvoja doula mentorica tu sam za tebe da stekneš potpunu sigurnost u sebe kao doulu i da ostvariš svoj potpuni potencijal kao doula. Zajedno ćemo učiti, smijati se, a ponekad i plakati i nadam se stvoriti novo prijateljstvo.

Sanja Bukač Štritof

„Tiha pratnja kroz trudnoću, na porodu i u danima babinja“ tako bi ja opisala sebe kao Doulu, ženu i mentoricu…. 🙂 Otkako sam se prije četiri godine upustila u ovu čarobnu avanturu upoznala sam puno divnih ljudi, trudnica, njihovih partnera, baka, djedova, dječice i stekla puno novih prijatelja. Spoznala sam da su trudnoća, radost iščekivanja, rođenje djeteta i majčinstvo najljepši i najvažniji događaji u našem životu... Biti Doula divan je poziv koji daje prekrasan osjećaj koji nam teško može dati bilo koje drugo zanimanje stoga sam odlučila postati Doula mentorica svojim budućim kolegicama.

Tatjana Ljuština Milaković

Moja misija doule je pružiti ženi u porodu podršku savjetom, informacijom, dodirom, masažom ili samo tihim prisustvom, sa željom da rođenje djeteta bude u skladu s ritmom Majke prirode. Polaznica sam prve generacije obuke za doule i iza mene je iskustvo prisustvovanja brojnim porodima. Kao doula mentorica biti ću uz tebe, draga kolegice, dok budeš stvarala vlastiti put postajanja doulom kakva želiš biti. Kao tvoja doula mentorica podijeliti ću s tobom svoja znanja i iskustva u svim onim trenutcima kada ti zatreba informacija ili podrška, kada budeš htjela podijeliti svoje utiske i proraditi svoje emocije i u trenutcima kada budeš htjela podijeliti radost zbog uspješnog poroda.

Katarina Halapir

Biti doula znači pružiti neosuđujuću podršku svakoj ženi, ne samo klijentici već i svakoj kolegici u zajednici koja izrazi potrebu za tim. I sama sam osjetila koliko znači imati podršku i mentorstvo kroz period nakon temeljne obuke i u prvim iskustvima poroda, a i kasnije. Baz podrške teško je sama proživjeti nedoumice, pozitivne i negativne emocije, te se nositi sa svim novim izazovima doulanja. Stoga se izrazito veselim biti uz nove kolegice doule u njihovim prvim koracima, pružiti im pomoć i podršku.