Kontaktirajte doulu:
Pošalji

Profil Doule

Ana Mažar

PORODNA DOULA CBD(CBI) certificirana porodna doula(Childbirth International)


POROĐAJNA EDUKATORICA


Draga ženo, za početak ti želim reći da je okej ako te preplavljuje osjećaj važnosti pripreme za porod, dok u isto vrijeme ne znaš gdje započeti i potražiti podršku. Vjerojatno je već krenulo pružanje savjeta i mišljenja iz tvoje okoline, a sumirati sve u smislenu cjelinu je… u najmanju ruku izazovno. 🙂 A možda pak odgađaš razmišljanje unaprijed kako bi se zaštitila od previše informacija, pa te počinje hvatati trema, bilo da se radi o tvojoj prvoj bebi ili drugoj, trećoj.


Sve je u redu. To je dio puta na kojem smo se sve mi našle u jednom trenutku. Zato ti želim dobrodošlicu na putovanje! (Koje nikada ne prestaje ha-ha :)) Istina je da te čeka neizvjesnost na svakom koraku i to nitko ne može osporiti. No, kvalitetnim informiranjem preuzimaš odgovornost za sebe i svoje dijete u svoje ruke, tamo gdje i pripada.


Mi žene se često susrećemo s nepravednim očekivanjima okoline da zatrudnimo, iznesemo trudnoću, donesemo novog čovjeka na svijet, othranimo ga i njegujemo – bez da se promijeni naše tijelo, razumijevanje vlastitog identiteta ili naš pogled na život. Realnost je da se u našem društvu ne gleda ispod površine onoga što znamo o trudnoći, porodu, majčinstvu – o ženama općenito. Odrastajući u takvoj okolini, prečesto postajemo odvojene od sebe i prihvaćamo postojeće obrasce kao svoju istinu. Iskustvo poroda je prilika da se ponovno upoznaš, istražiš svoje mogućnosti, pronađeš svoj glas i snagu koju posjeduješ u sebi, a koja je sada (u nekom novom obliku) pred izlaskom na površinu.


Uvjerila sam se koliko dobra psihička, emotivna i edukativna priprema uz zdravu žensku podršku može utjecati na iskustvo poroda. Od tada je moj fokus usmjeren na dijeljenje i širenje znanja i podrške koju sam i ja dobila kada mi je bilo najpotrebnije. Započela sam svoju edukaciju u Rodinom 3P+ Childbirth Educator programu za voditeljice trudničkih tečajeva, završila DONA International obuku za doule i certificirana sam Childbirth International (CBI) porođajna doula.


Vjerujem da je rađanje majke još intenzivniji proces od rađanja bebe. Promjena koja se pritom u tebi događa temelj je na kojem se gradi budući život tvoje obitelji i tvojih potomaka. Zato je važan način, razina spremnosti i percepcija s kojom ulaziš u svoje iskustvo poroda. Želim ti da prelazak u majčinstvo dočekaš neustrašivo i s užitkom.


Kao tvoja osoba od povjerenja, želim ti pomoći vidjeti i držati prostor u kojem si ti, kao glavni akter, najbitnija. Pružam ti sigurno okruženje u kojem možeš otpustiti sve osjećaje koje držiš u sebi i zadržati one koji ti služe na tvome putovanju. Nisam ovdje u ulozi još nekoga tko ti govori što da radiš, već sam tu da ti dam informaciju s kojom ćeš imati slobodu vlastitog donošenja odluka, dok ih ja u potpunosti poštujem.


Veseli me svjedočiti tvom jedinstvenom iskustvu uz prisjećanje snage i znanja koje je unutar svake od nas, a koje se širi i budi onda kada je – žena ženi doula.


S Anom se jednostavno dogodio klik na prvu. Osjećala sam od nje nevjerojatno prijateljski i dobronamjeran pristup i golemu želju da mi pomogne kako god može jer je i sama prošla iskustvo poroda, ali i zbog predanosti ovom nazvala bih to “pozivu” za koji se Ana odlučila što je bio pun pogodak. Ana jednostavno zrači predanošću i interesom za bavljenjem pozivom doule što se osjeti kroz njena predavanja i odgovaranja na svako moje pitanje. Nakon divnog početka, stekla sam određena očekivanja, prvenstveno ona za emotivnom podrškom, a zatim i pružanjem informacija i usmjeravanjem mene na postojeće opcije koje su mi na raspolaganju i o kojima trebam razmišljati kako bih na porodu bila educirana i sposobna donositi odluke i znati što želim, trebam i koja su moja prava. Ana je u potpunosti ispunila moja očekivanja. Posebno mi se svidio taj njen pozitivan stav, opuštenost i hrabrost koju je u meni pobuđivala. Zbog nje na porod gledam kao predivno iskustvo, kao krunu snage žene i ženskog tijela. Za razliku od većine drugih oko mene koji su u meni pobuđivali, zabrinutost, skepticizam, strah, nesigurnost, nakon sastanka sa svojom doulom bila sam optimistična, smirena, hrabra i nekako spremna za porod.


Kristina, Zagreb