Kontaktirajte doulu:
Pošalji

Profil Doule

Ivana Gojak Kučinić

PORODNA DOULA


Draga Majko, moje ime je Ivana, rođena sam 1986. godine u Karlovcu, gdje i danas živim, a ovo je moja priča.


Prije svega, strastvena sam žena, sanjar koji vjeruje u ljepotu života i otkrivanje novih svjetova te vječiti tragač za višom svrhom. Prije nekoliko godina shvatila sam da život koji sam živjela nije bio onakav kakvog je moja duša željela – i tad je počelo moje putovanje.


Bile su to godine istraživanja, otkrivanja sebe i potrage za svrhom postojanja. I dok sam pronašla jednu strast – aromaterapiju, u dubini duše, znala sam da još nešto nedostaje. Tad je, nakon trnovitog puta koji je trajao godinama, na ovaj svijet došla moja kći Lucia. Kako sam se pripremala za porod, imala sam sreću upoznati jednu divnu ženu, doulu, koja mi je pomogla da se pripremim za porod, i majčinstvo. Kasnije shvatila da je moj porod bio put koji sam morala proći kako bih nešto naučila i svojim iskustvom mogla pomagati drugim ženama. I tako sam, još u bolnici, gledajući žene oko sebe, izazove s kojima su bile suočene i način na koji su ih prihvaćale i borile se s njima, shvatila koliko mi je značilo što sam u porod ušla pripremljena.


U tom sam trenu spoznala koja je moja svrha i moj put. U tom sam trenu odlučila biti tu za svaku ženu kojoj sam potrebna, biti njen oslonac u trudnoći, porodu i postpartumu. U tom sam trenu odlučila postati doula. Već nekoliko mjeseci nakon poroda, imala sam sreću napraviti prvi korak – završiti DONA International obuku i steći potrebna znanja i vještine kako bih mogla živjeti ono što sam osjetila da trebam živjeti – život doule.


Kakav god porod izabrala, želim biti tu za tebe kako bih te podržala na tvom putovanju ka majčinstvu. Tu sam, kako bih ti pomogla da se pripremiš za to putovanje, da lakše prihvatiš promjenu koja će se u tebi dogoditi kad postaneš majka. Tu sam kako bih te informirala, tako da svaka odluka koju doneseš bude svjesna i da razumiješ što znači. Tu sam kako bih te podsjetila da osluškuješ svoje tijelo, kako bi lakše podnijela sve senzacije koje ćeš osjećati tijekom poroda. Tu sam kako bih bila tvoja osoba od povjerenja, tvoja sigurna luka kako bi otpustila sve strahove koji ti ne služe. Tu sam kako bih ti pomogla da ponovno spoznaš sebe i osvijestiš koliku snagu nosiš u sebi. Tu sam kako bih te čula, razumjela i pružila ti ono što trebaš.


Tu sam kako bih te podržala, onda kad budeš istovremeno i najranjivija i najsnažnija – u trenutku kad se rađa nov život, ali i ti kao Majka.


S ljubavlju, Ivana


Ivana je doula u treningu na putu prema certifikaciji.