Kontaktirajte doulu:
Pošalji

Profil Doule

Marija Kovačić

PORODNA DOULA CD(HUD)


certificirana porodna doula (Hrvatska udruga doula)


Bok ekipa! Ja sam Marija iz okolice Zagreba. Odlučila sam krenut ovim putem, jer sam se za vrijeme svog prvog poroda zapitala “Što to ne valja sa nama, da niti jedna žena danas ne zna roditi bez cijelog tima stručnjaka? Zar ne bismo mi trebale instinktivno znati kako rađati?”. Odgovor sam pronašla nakon jako puno knjiga, radionica i edukacija, a zapravo je vrlo jednostavan Zaboravili smo slušati svoje tijelo.


Teoretski stečeno znanje potvrdila sam u praksi. Rađajući drugo dijete potpuno informirano, vodeći ravnopravni dijalog sa liječnicima o svim predloženim intervencijama, neke sam prihvatila, neke odbila, no aktivno sam sudjelovala u porodu, slušala svoje tijelo i donijela odluke za koje mislim da su najbolje za mene i moje dijete. Smatram da je moja obaveza kao žena, pomoći drugim ženama da nauče slušati svoje tijelo i otkriju nevjerojatnu moć koju svaka od nas nosi u sebi, da se educiraju o procesu i tijeku poroda kao i o svim bolničkim procedurama kako bi one na temelju stečenog znanja donosile odluku o tome kako žele rađati.


Kakav god porod izabrala, ja ću te podržavati i biti uz tebe. Pomoć ću ti u tome kako da se nosiš sa boli i koja da pitanja postaviš liječnicima, kako bi komunikacija bila sto ugodnija, a tvoje porođajno iskustvo što pozitivnije. Jer pozitvno porođajno iskustvo nije slučajnost, već rezultat informiranosti. Pozitivno iskustvo ne znači da je porod bio vaginalan, bezbolan ili bez intervencija, već da je rodilja zadovoljna svojim odlukama. A odluku može donijeti samo ako zna o čemu odlučuje, zar ne?


Mi žene smo nevjerojatno snažne, samo što to ne znamo.


Trudnoća se od početka vodila kao visokorizična iako ja nisam vidjela razloga za to, osjećala sam se i ponašala normalno, nisam imala niti mučnine niti većinu tipičnih trudničkih boljki, puno sam se kretala i ponašala sam se i osjećala kao da sam u normalnom, a ne drugom stanju..

Pošto sam se bojala poroda, razmišljala sam da si uzmem doulu koja bi me educirala o porodu i koja bi mi pomogla prevladati taj strah, te me pripremiti na sami porod.

Kako to inače ide, stvari su se posložile same od sebe.

Na nagradnoj igri sam osvojila uslugu doule , na čemu sam izrazito zahvalna prijateljici koja me taggirala (ista ta mi je za vjenčanje osvojila vjenčanicu, lucky me ;)) i samoj Mariji.

Doula Marija Kovačić iz okolice Velike Gorice i Zagreba i ja smo se našle dva puta pri čemu smo prošle porod u teoriji, porođajne faze, intervencije u porodu, lijekove i njihove prednosti i mane, plan poroda, dojenje, dohranu, važnost pravilnog postavljanja autosjedalica, prednosti platnenih pelena i slično.. Dobila sam popratnu literaturu i preporuke knjiga te tematike.

No najbitnije od svega, prošle smo psihološku pripremu za porod i majčinstvo.

Marija mi je osvjestila koliko je bitno boriti se za sebe i svoja prava, tražiti odgovore, ostati bistre glave, ali i slušati intuciju i vjerovati sebi, otpustiti sve negativno što nas koči i prepustiti se promjenama i novom životu.

Pričale smo satima i baš smo se skompale, imala sam i imam osjećaj da žensku znam godinama hehe.. Topla je i srdačna, dostupna za sva pitanja uvijek..

I tako je moj strah popustio, bila sam više-manje spremna za čudo rađanja.. No, međutim moje zdravlje se zakompiciralo, pa nam je bebica došla nešto ranije carskim rezom.

Svakako bi vam preporučila Mariju jer je osim svega gore navedenoga i sama majka dva sina pa je i sama upoznata sa bolničkim sustavom, porodom i majčinstvom.


Valentina J.