Kontaktirajte doulu:
Pošalji

Profil Doule

Marija Kovačić

PORODNA DOULA


Bok ekipa! Ja sam Marija iz okolice Zagreba. Odlučila sam krenut ovim putem, jer sam se za vrijeme svog prvog poroda zapitala “Što to ne valja sa nama, da niti jedna žena danas ne zna roditi bez cijelog tima stručnjaka? Zar ne bismo mi trebale instinktivno znati kako rađati?”. Odgovor sam pronašla nakon jako puno knjiga, radionica i edukacija, a zapravo je vrlo jednostavan Zaboravili smo slušati svoje tijelo.


Teoretski stečeno znanje potvrdila sam u praksi. Rađajući drugo dijete potpuno informirano, vodeći ravnopravni dijalog sa liječnicima o svim predloženim intervencijama, neke sam prihvatila, neke odbila, no aktivno sam sudjelovala u porodu, slušala svoje tijelo i donijela odluke za koje mislim da su najbolje za mene i moje dijete. Smatram da je moja obaveza kao žena, pomoći drugim ženama da nauče slušati svoje tijelo i otkriju nevjerojatnu moć koju svaka od nas nosi u sebi, da se educiraju o procesu i tijeku poroda kao i o svim bolničkim procedurama kako bi one na temelju stečenog znanja donosile odluku o tome kako žele rađati.


Kakav god porod izabrala, ja ću te podržavati i biti uz tebe. Pomoć ću ti u tome kako da se nosiš sa boli i koja da pitanja postaviš liječnicima, kako bi komunikacija bila sto ugodnija, a tvoje porođajno iskustvo što pozitivnije. Jer pozitvno porođajno iskustvo nije slučajnost, već rezultat informiranosti. Pozitivno iskustvo ne znači da je porod bio vaginalan, bezbolan ili bez intervencija, već da je rodilja zadovoljna svojim odlukama. A odluku može donijeti samo ako zna o čemu odlučuje, zar ne?


Mi žene smo nevjerojatno snažne, samo što to ne znamo.


Marija je doula u treningu na putu prema certifikaciji.